Csipkebogyó

A csipkebogyó nagy hagyományokra tekint vissza a tradicionális orvoslásban.
Sokféle vitamin található benne (A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin), de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin, amely:
- részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában,
- erősíti a vérerek falát,
- szilárdítja a kötőszövetet,
- fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
A csipkebogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C körül megsemmisül.
A magjában E-vitamin van, amely főként az egyes sejtek sejthártyáját védi, így hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.
Kevesen tudják, hogy nemcsak tea, szörp és lekvár formájában fogyaszthatjuk, hanem bort is készíthetünk belőle. A bor készítéshez érdemes magozatlan friss gyümölcsöt használni, így az E-vitamin is hasznosulni tud a szervezetben. Az elkészített bor vitaminpótló, enyhe gyulladáscsökkentő és vesekőoldó, enyhén vizelethajtó és gyulladásgátló hatású.
Virága rózsavízként antiszeptikus hatású frissítő, levelének forrázata frissítő, összehúzó hatású gyógytea.
A csipkebogyó erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi egész immunrendszerünket.
Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot.