Felszívódás

KOMOLY FELSZÍVÓDÁSI KORLÁTOK

A vitaminok közül immunrendszerünk egyik legfőbb "szövetségese" a C-vitamin. Mégis pocsékoljuk?! A válasz: IGEN!

A C-vitamin felfedezése óta számos vizsgálat született annak meghatározására, milyen hatékonysággal szívódik fel a szervezetben.

A kutatások szerint:

  • Mivel a C-vitamin vízben oldódó, a szervezet csak korlázottan tudja elraktározni.
  • A szervezet már egy hagyományos, 200 mg-os tablettával is csaknem teljesen telítődik.
  • Minél nagyobb dózisban juttatjuk be a szervezetünkbe, annál kevesebbet tudunk hasznosítani belőle.

A C-vitamin felszívódásának egy része a szájnyálkahártyán, illetve a gyomorban valósul meg, de számottevő mennyiségben a vékonybélben történik.

A C-vitaminnak annyi ideje van felszívódni, ameddig áthalad az emésztő rendszeren és kiürül.

Az emésztőrendszerben a C-vitamin tartózkodási idejét befolyásolja, a gyomor telítettsége a bevétel időpontjában, illetve az emberek különböző metabolizmusa, ezért célszerűen időintervallumokban adják meg.

A tartózkodási idő

  • a gyomorban 0,5-3 óra
  • a vékonybélben a bevételtől számítva 6-8 óra.
Felszívódás

MI TÖRTÉNIK A NEM HASZNOSULT C-VITAMINNAL?

A fel nem szívódott C-vitamin a vastagbélbe kerül. Ilyenkor gyakran tapasztalhatók kellemetlen mellékhatások, például gyomorégés, megnövekedett vizelési inger vagy akár hasmenés is.

A vastagbélből a C-vitamin egyenesen a vizeletbe választódik ki.

Ebből is látszik, hogy nagyobb dózisok szedése esetén csupán azt érjük el, hogy vizeletünk C-vitaminban különösen gazdag lesz, miközben szervezetünk továbbra is C-vitaminra „éhezik”. A nagy mennyiségű kiürülő C-vitamin pedig akár a vesekő-képződést is elősegítheti.

MIT JELENT AZ AKTÍV ÉS PASSZÍV TRANSZPORT?

A C-vitamin felszívódása történhet aktív illetve passzív transzporttal, az emésztőrendszer bármelyik szakaszán.

Aktív transzport: a hatóanyagok a nátrium csatornákon és glükóz transzportereken keresztül kerülnek a véráramba. A nátrium csatornák áteresztő képessége, teljesítménye korlátozott. Energia igényes folyamat.

Passzív transzport: a hatóanyagok a bélfal sejtjeinek membránjain keresztül kerülnek a véráramba. Lezajlása nem igényel energia befektetést a szervezet részéről.

Véráram

MI AZ OKA ANNAK, HOGY A HAGYOMÁNYOS C-VITAMIN JELENTŐS RÉSZE KIÜRÜL A SZERVEZETBŐL?

A C-vitamin molekulák egy része bevételt követően már a gyomorban felszívódik az itt található csatornákon keresztül aktív transzporttal.

Ahogy megtelik egy csatorna nem képes több hatóanyagot továbbítani a véráramba, így a szabad C-vitamin molekulák tovább haladnak a táplálékkal a tápcsatornán a vékonybélbe.

A nátrium és glükóz csatornák száma korlátozott. Ha telítődnek, nem engednek át több hatóanyagot, így azok a táplálékkal tovább haladva kiürülnek. Ha a C-vitamin molekula találkozik a bélfalon szabad transzporterrel, akkor felszívódik, ha nem akkor kiürül a szervezetből.

Ez az oka annak, hogy a bevitt hagyományos C-vitamin jelentős része felszívódás nélkül kiürül a szervezetből, nem hasznosul.

Véráram

HOGYAN SZÍVÓDIK FEL A LIPOSZÓMÁS C-VITAMIN?

A liposzómákba zárt C-vitamin molekulák egy része szintén a gyomorban, a sejtekhez kapcsolódva membránfúzióval átadja tartalmát,. Ez a fúzió azonnali, percekben mérhető folyamat így gyorsan megemeli a vér C-vitamin szintjét és elérhetővé teszi a szervezet számára.

Liposzómás

A liposzómába zárt C-vitamin nagyobb része tovább halad a gyomorból az emésztőrendszeren eljut a vékonybélig és annak teljes hosszán folyamatosan a sejtekhez kapcsolódóan adják le a szállított hatóanyagot. Ahogy halad a liposzóma a táplálékkal úgy csatlakozik és adja le tartalmát a sejtnek így biztosítva a retard, hosszan tartó felszívódást. A liposzómás megoldás tehát nagyobb mennyiségben, folyamatosan és rövidebb úton biztosítja számunkra a C-vitamint.

MIT JELENT, HOGY RETARD FELSZÍVÓDÁSÚ?

Retard hatás a normál formulációhoz viszonyítva azt jelenti, hogy hatóanyag tartalmát időben elhúzódó módon, folyamatosan adja le, az által, hogy képes az emésztőrendszer későbbi szakaszában is felszívódni.

A célja a hatóanyag egyenletesebb vérszintjének biztosítása, így növelve a hatékonyságot és csökkentve a mellékhatásokat.

A liposzómák esetén nemcsak hosszabb hatóanyagleadással lehet számítani, hanem a C-vitamin esetén az aszkorbinsav sajátos felszívódási mechanizmusa miatt liposzómás készítményből több hasznosul, magasabb plazmaszint érhető el ugyanakkora hatóanyagbevitel esetén.

Aszkorbinsav [1.]
Liposzóma

MI A LIPOSZÓMÁS TECHNOLÓGIA ÉS MIK A LIPOSZÓMÁK?

A liposzómás technológia a legújabb technológiai áttörések egyike, melyet az orvos-kutatók a fontos hatóanyagok megfelelő szervekhez történő eljuttatására alkalmaznak. Ez a technológia ugyanis célzott szállítást tesz lehetővé a szervezeten belül.

A liposzómás C-vitamin nem más, mint a C-vitamin és természetes anyagok, ún. foszfolipidek okos kombinációja. A gyártási folyamat során C-vitamint sejtmembránhoz hasonló burokba csomagolják, így nano méretű gömböket, liposzómákat hoznak létre. Ez a burok védőréteget nyújt a C-vitamin számára az emésztési folyamat során és képessé teszi a sejtekkel való összeolvadásra. A véráram segítségével, eljut a testünk bármely pontjához, így lehetővé teszi a kiváló hatékonyságú felszívódást és hasznosulást.

MIT JELENT A BIOHASZNOSULÁS?

A biohasznosulás annak mértéke és sebessége, ahogyan a hatóanyag felszabadul a készítményből és elérhetővé válik a véráramban. Az adatokat diagrammon jelölik, majd a görbék alatti területeket hasonlítják össze.

A liposzómás C-vitamin biohasznosulása 2x nagyobb, mint a hagyományos C-vitaminoké. Ez azt jelenti, hogy egységnyi idő alatt nagyobb mennyiség tud felszívódni, hosszabb ideig tud a véráramban lenni, így görbe alatti terület 2x nagyobb, mint a hagyományos C-vitaminnak.

OLYAN HATÉKONY, HOGY EBBŐL KISEBB DÓZIS IS ELÉG!

A kiváló hasznosulás további előnye, hogy csökkenthető a dózis, mert a hatóanyag eljut oda, ahol ténylegesen hatnia kell. Már napi egy Novo C® kapszula hozzájárul: az immunrendszer működésének hatékony támogatásához, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez, a bőr, a fogíny, a csontok és porcok egészségéhez.

KICSI, DE BIZONYÍTOTTAN NAGYON ERŐS!

Egy 2015-ös klinikai vizsgálat igazolja, hogy a Novo C® plus a bélben felszívódik, és nagyobb mértékben kerül be a keringésbe.* Így a nap folyamán a szervezet számára nagyobb mennyiségű C-vitamin áll rendelkezésre, ezáltal jobban igazodik a szervezet megnövekedett igényeihez.

1. Nyílt, randomizált összehasonlító vizsgálat a Novo C® Plus C-vitamin tartalmú étrendkiegészítő készítmény biohasznosulásának megállapítására egészséges önkénteseken. SOTE 2014-2015.

3. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08982104.2019.1630642 Lukawsky M. et al. New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability. J. Lip. Res. doi.org/10.1080/08982104.2019.1630642. 2018.

Ugrás a főoldalra

Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot.